Fred Ehand: köök peab puhas olema

Kuulsaali ja Roseni Torni cateringi peakokk Fred Ehand peab ennast aasia köögi austajaks ning tema külmikust võib alati leida kimchit.
Kas kokaks sünnitakse või õpitakse?
Ma olen arvamisel, et kui piisavalt palju tahtmist on, siis absoluutselt kõik on võimalik ära õppida. See aga, kas sul kokkamise vastu huvi on, sellega pead sa kas sündima või siis olema lähedalt seotud noorena.
Milline on su lemmik köök?
Aasia köök on kindlasti mu lemmikuid.
Milline oli sinu esimene töökoht?
Ma sattusin kokatööle täitsa juhuslikult kooli kõrvalt, sest oli vaja taskuraha teenida. Alustasin ma enda teekonda Vapianos.
Milline oli sinu teekond peakoka töökohani?
Peale Vapianot liikusin ma edasi China Redi, kus õppisin ühe Nepali peakokka käe all tema trikid ja nipid selgeks. Sealt edasi läksin ma Noa restorani, kus töötasin ennast abikokast üles külma köögi kokaks ja sealt edasi pääsesin Peakoka poolele. Tagantjärele vaadates oli Noa restoran see, mis tegi minust selle koka kes olen täna. Sealt õppisin ma kõige rohkem. Nii Tõnis Siigur kui ka teised seal olevad kokad olid väga head koolitajad. Edasi liikusin koos sealt saadud sõpradega Hiiumaale, kus kamba peale tegime Ungru restorani, see oli ka esimene töökoht, kus sai enda ideid ja mõtteid panustada. Küll aga esimene peakoka amet oli mul Wabaduse kohvikus.
Mis on su lemmik tooraine?
Vot see on üsna keeruline küsimus, raske on valida ühte kindlat, aga õige eestlasena ma vast ütlen, et kartul, sest asju, mida sellest toorainest teha saab, on lõputult.
Viimase aja lemmik maitseaineid on olnud gochugaru
Ilma milleta sa köögis hakkama ei saa?
Väga raske on tööd teha köögis ilma hea noata. Aga kui see kõrvale jätta, siis thermomixer on kindlasti väga hea abivahend ilma milleta ei kujutaks enam elu ette.
Millise uue põneva maitseaine avastasid viimati?
Selle vastuse jään võlgu, küll aga viimase aja lemmik maitseaineid on olnud gochugaru.
Milline on reegel, mida sa köögis kindlasti järgid?
Enda järgi peab koguaeg koristama ja köök peab puhas olema.
Millist eksimust sa köögis kunagi ei andesta?
Ma ei tea kas just köögiga mingi kindel eksimus see on, aga kui sa jääd näiteks varastamisega vahele siis kindlasti edaspidi töökohta sul minu juures ei ole.
Millist toorainet sa oma menüüs kindlasti ei kasuta?
Ma arvan mul ei ole sellist toodet, vajadusel teen ikka kõike aga vegantoitude kõige suurem fänn ma ei ole.
Mida leiab alati sinu kodusest külmkapist?
Üks hea purk kimchit on mul alati kodus olemas.
Kus näed ennast 10 aasta pärast?
Loodetavasti kusagil rannas palmi all pina coladat joomas.