Liigu sisu juurde

Inglismaal kasvatavad kooliõpilased restoranidele köögivilju 

Erinevad köögiviljad.Foto: Tiit Efert

Rohenäppudest koolilapsed kasvatavad ja müüvad kohalikele restoranidele ja kauplustele puu- ja köögivilju, kirjutab BBC.

Lõuna-Inglismaal asuva Portchesteri algkooli õpilased on kooliaias taimi kasvatanud juba 16 aastat. Rohekraamiga hakati varustama kohalikku bistrood ning kauplust The Fruit Basket, kust omakorda ammutavad kaupa ka teised restoranid. 

Kohapeal kasvatatud toidu müügist teenib kool aastas 5000 kuni 8000 naela (5700 kuni 9200 eurot, toim), millest osa kulub uute tööriistade, komposti ja kasvuhoonele klaasi ostmiseks.

Püüame avada laste silmi sellele, mis on bioloogiline mitmekesisus.

Kaheksane Oscar sõnas, et tema jaoks on see väga lahe, et nende kasvatatud toitu söövad inimesed restoranides. Kooli aiandusõpetaja Louise Moreton suutis veenda direktorit, et see lubaks aiamaad mänguplatsi arvelt laiendada. 

Teine klass kasvatab sibulat, viies klass küüslauku, aga kasvatatakse ka ebatavalisemaid taimi, näiteks harilikku leesputke, köömneid ja pronks-apteegitilli. Kooli juures on ka tunnel ürdikastidega ning õunaaed. 

Kooli õppealajuhataja Mark Wildman selgitas, et aiandus ei ole kooli õppekavas põhiaine, ent sellel on llaste hariduses oluline roll. “Seega püüame avada laste silmi sellele, mis on bioloogiline mitmekesisus, millised olendid elavad mulla all, puudes, tiigi ümbruse maapinnas, et neil oleks palju parem teadlikkus loodusest.”

Sama kooli kunagine õpilane ja peakokk Adam Maker oli uhke selle üle, kui võttis kooliga ühendust ja tellis köögi- ning puuvilju. 

„Liiga paljud lapsi kasvavad üles rämpstoidu peal, mis tuleb ahjust, õhufritüürist ja sügavkülmast, nad ei ole harjunud selliste asjadega nagu peet ja rohelised salatid, kvaliteetsed koostisosad,“ ütles ta.

Enda kasvatatud toitu söövad ka õpilased ise ja on olnud juhuseid, et nad hakkavad ka ise kodus aiandusega tegelema.

Eestiski on viimastel aastatel rajatud nii linna- kui ka maakoolide ja lasteaedade ümber peenraid ning kasvuhooneid, kus lapsed õpivad taimede eest hoolitsema. Osa nendest saadustest jõuab läbi koolisöökla ka õpilaste endi toidulauale.

Toimetaja valik

Avaleht Kõik lood

Suured lood

Kõik suured lood