Michelini tunnustusega Lahepere villa lõpetab augustis

Lahepere villa koduleht annab teada, et Lahepere Villa kodurestorani viimane tööpäev on 30. augustil.
“Pärast kaalumist ja ausat pilku numbritele oleme teinud raske, aga sisimas rahuliku otsuse: on aeg lõpetada,” kirjutab perenaine Helen Vihtol. “See on meie viies suvi. Olen algusest peale pidanud tähtsaks põhimõtet, et ettevõte peab end ära tasuma – ja me oleme seda teinud nii kaua, kui see oli kasvõi natukenegi mõistlik.”
Aga me lõpetame õnnelikena, pea püsti, selg sirgu, ise ja õigel ajal. Tipus
Möödunud kevad oli tema hinnangul aga karm. Meeletu hinnatõus, lõputu maksukoormuse kasv, veidi vähem külalisi – ja nende tühimike keskel sai õhk, sõna otsese mõttes otsa. “Lisa siia veel terve suve kestnud kommunaalprobleemid – nii elektri, vee kui lõpuks ka kohaliku toorainega – ning punane joon sai ületatud,” tõdes Vihtol. “Aga me lõpetame õnnelikena, pea püsti, selg sirgu, ise ja õigel ajal. Tipus.”
Väliskülalised imestavad tema sõnul juba pikemat aega, miks keegi üldse veel Eestis restoraninduses toimetab. “Ja ausalt – vahel ma isegi ei tea. Mõnel läheb ju ilmselt ka hästi,” tõdes Vihtol. “Ma ei räägi enam sektori järelkasvu puudumisest ega tooraine kättesaadavusest. Ma räägin sellest, kas väikesel, kvaliteedile orienteeritud ettevõttel, on üldse võimalik Eestis ellu jääda?”
Eesti lugupeetud majandusteadlased ja poliitikud räägivad Vihtoli sõnul kooris, kuidas euribori langus toob keskmisele perele raha juurde, siis tema seda ei näe. “Ma näen, et järjest rohkem inimesi seisab raske valiku ees, millist elamust hingele nad endale üldse lubada saavad. Vahepeal tekkinud miinus on nii suur, et kui jääbki mõni euro üle, siis pigem ostetakse emotsiooniajel kogu raha eest mingit träni jaa reisitakse kui minnakse elu nautima.” Ta on arvamusel, et Eestis puudub terviklik, majanduspoliitiliselt küps ja ettevõtlust toetav visioon.
“Vahel tundub, et meie poliitiline mõtteviis, olenemata erakonnast, põhineb suhtumisel: “ostan naisele ilusalongi, et tal oleks tegevust.” Pole tähtis, mis saab kümne aasta pärast. Peaasi, et linnuke on kirjas. Mis muud moodi seletada näiteks toitlustusasutuste käibemaksu, mis on täna 24%, kuigi on selgelt teada, kui väike on marginal selles valdkonnas ja mis on muu maailma praktika?”
Lahepere Villa on soovitatud “Michelin Guide 2022, 2023, 2024 & 2025” poolt ning on kõrgel kohal ka Falstaff restoranigiidis.