Eesti loodusest korjatud karulauku restoranis pakkuda ei tohi

Selleks, et taime kasvukohad Eesti looduses säiliksid ning liigi levik ja arvukus ohtu ei satuks, saab loodusest karulauku korjata tõesti vaid enda tarbeks, kinnitas Keskkonnaameti järelevalve arendusbüroo peainspektor Uno Luht.
Nii nagu teistegi kaitsealuste liikide puhul, on ka loodusest korjatud karulaugu ning sellest valmistatud toodete ostmine ja müümine keelatud. Samas ei ole keelatud kaubelda koduaias või aiandis kasvatatud karulauguga, sama kehtib ka siis, kui on soov seda restoranis toorainena kasutada.
Vajadusel tuleb karulaugu või sellest tehtud toodete müüjal kasvukoht aiandis või oma aiamaal ette näidata.
Keskkonnaameti inspektorid käivad karulaugu müügikohti pisteliselt kontrollimas. Kontrollitakse ka vihjeid ebaseadusliku tegevuse kohta, sealhulgas karulaugu müügikuulutusi sotsiaalmeedias. Vajadusel tuleb karulaugu või sellest tehtud toodete müüjal kasvukoht aiandis või oma aiamaal ette näidata.
Kuidas korjata karulauku nii, et tema kasvukoht saaks säilida (sama soovitus ka koduaias kasvava karulaugu puhul):
- Ühelt taimelt korja kuni paar lehte. Kindlasti ei tohi igalt taimelt kõiki lehti ära korjata, muidu taimed hukkuvad.
- Kui näed, et ühelt kasvualalt on karulauku juba korjatud, siis mine taimelehti korjama mujale. Nii saab karulauk edasi kasvada ja paljuneda ning kasvukoht säilib ka järgmiseks aastaks.
- Karulauku korjates püüa teisi taimi võimalikult vähe tallata. Tallamine nõrgestab taimi ja kahjustab karulaugu kasvukohta.